Su Topu’na Genel Bakış
Sevilen su sporlarından biri olan Su Topu, 6’şar alan oyuncusu, 1’er kaleci ve yedek oyuncularla birlikte toplam 13’er oyuncudan oluşan iki takım ile oynanır. Bu oyunda amaç, suda batmayan 400 – 450 gr ağırlığındaki topu, 3 merte genişliğinde ve 90 cm yüksekliğindeki kaleye ulaştırarak sayı almaktır. 25 × 33 metre boyutundaki havuzda yüzerek oynanan oldukça süratli bir takım oyunudur.
Havuzda dibe batmadan, 30 metre boyundaki oyun alanının durmaksızın ve havuz kenarlarına tutunmaksızın, defalarca yüzerek kat edildiği bu oyunda; oyuncuların temel yüzme becerilerine sahip iyi yüzücüler olmalarının yanı sıra, ciğer kapasitelerinin de oldukça yüksek olması gerekmektedir. Aynı zamanda kaleciler hariç diğer oyncuların topu tek elle yakalaması ve atması gerekmektedir. Bu yüzden bu sporda profesyonelleşmek adına oyuncunun pratik yaparak refleks ve farkındalığını arttırması gerekir.
Su Topu ilk kez 19. yüzyılın sonlarında, 1870’li yıllarda, İngilizlerce oynanmış; kuralları belirlenmiş bir şekilde ise ilk kez 1890 yılında İngiltere ve İskoçya arasında oynanmıştır. 1900 yılında da Olimpiyat Oyunları’nda yer alan bu sporu, ilk tatbik eden Türk kulübü ise Galatasaray Spor Kulübü olmuştur. İlk Su Topu maçı ise 1931’de aynı yıl açılan Büyük Dere Yüzme Havuzu’nda yapılmıştır.
Su Topu oyununda olması gereken başlıca malzemeler; top, oyuncu başlıkları, mayolar ve kaledir. Bu malzemelerin kalitesi ve bu spora uygunluğu, oyunun verimini elbette etkileyecektir. Su Topu sporunda kullanılan topun, 400 – 450 gr ağırlığında, su geçirmez malzemeden üretilmiş, yüzeyi dikişsiz ve elde kaymayacak şekilde pürüzlü ve işlenmiş olması gerekir. Bu top çoğunlukla sarı, kırmızı ve nadiren yeşil renkte tercih edilir. Oyuncu başlıkları ise rakip takımları ayırt etmek üzere, üzerinde tıpkı formalarda olduğu gibi numaralar olan ve genelde mavi ile beyaz tercih edilen bonelerdir. Mayolar ise yüzmeyi engellemeyecek, slip olarak adlandırılan, genellikle özel su topu mayoları tercih edilir. Kaleler ise 3 metre genişliğinde 90 cm yüksekliğinde suya dayanıklı malzemelerden üretilmiş, sürekli klorlu su ile temas halinde olacağından özel olarak üretilmiş ağlardan yapılmış olmalıdır.
Su Topu sporunda kullanılan ekipmanlardan biri olan kalenin vazgeçilmezi, Su Topu Kale Filesi Ağları‘nın üretimini özenle ve ustalıkla yapmaktayız. Polyamid hammadde ve Reçina katkısıyla ürettiğimiz Su Topu Kale Filesi Ağları’nın su üzerinde olan tüm etkenlere karşı dayanıklılığı maksimum seviyededir. Standart ölçülerde üretimini yaptığımız ağlarımızda talep üzerine özel ebatlar ve renklendirme seçeneklerimiz de mevcuttur. Web sitemiz üzerinden ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.